miércoles, 12 de mayo de 2010

Desafección política

Mucha tinta se  ha hecho corre últimamente sobre la desafección de los Ciudadanos hacia la política.
Se han escritos sesudos artículos y tesis importantes. Pero lo que se escucha en el día a día es algo bastante diferente. No es hastío ni cansancio, es algo bastante mas peligroso: el ciudadano tiene la sensación que se nos trata como adolescentes,siempre supervisándonos en nuestras decisiones.
El otro día me comentaba un ciudadano, triunfador en su vida, con responsabilidades importantes, -de las cuales depende el bienestar de bastantes familias-, "¿tu crees que con la ley de educación, tengo que soportar que ciudadanos que ejercen responsabilidades políticas y no son ninguna lumbrera, marquen el destino de mis hijos?. Algunos de ellos ni saben lo que es ser padre. Y yo que me he esforzado, trabajado y preparado, no exista en la ley. ¿Es normal que ellos marquen colectivamente las necesidades individuales?".
En mi juventud, la política era algo nuevo, divertido y además nadie en el ambiente en el que me movía tenía ni idea.
El partido más escuchado entonces, era el PSP de D. Enrique Tierno Galván, catedrático de derecho político en la universidad y hombre comprometido. Nos explicaban la conveniencia de ir hacia una democracia supervisada, Los partidos políticos tenían que presentarse en listas cerradas y bloqueadas. 
Se oía la expresión, "quítatelo de la cabeza, en listas abiertas y desbloqueadas nos engañan como a chinos, no conocemos a nadie, y mucha gente esta dispuesta ha cambiar de chaqueta".
Y era cierto, la labor de supervisión en aquellos momentos, quedó en manos de las organizaciones políticas. Eso evitó males mayores y que todo el proceso descarrilara.
Pero nos hicimos mayores de edad, el 6 de diciembre de 1996, era el momento en que la supervisión empezara a desaparecer, y que cada uno comenzara a tomar responsabilidades y a exigirlas en primera persona.
No lo hemos hecho, y si las organizaciones políticas no nos dejamos de mirar el ombligo, se terminara oyendo en la calle, que nos convertimos en una casta.
Se que el momento nunca es el apropiado, que si ahora no encontramos el modelo, si la representación territorial, la ponderación etc..., sin duda todas razones de peso, pero la realidad se impone, el ciudadano debe de poder castigar a un individuo (y no a una organización) o premiarlo.
En otro artículo me gustaría abrir el debate de como, a mi juicio, se pueden arreglar las cosas.
Hay otras maneras, por supuesto.

4 comentarios:

  1. És noble advocar perquè hi hagi més connexió, més identificació fins i tot, entre elector i electe. Tanmateix, és ben evident el risc de bandejar l’interès general, el bé comú, en ares de conservar l’estima de la pròpia parròquia –sovint negant-se a avalar mesures que algú interpreta com a perjudicials, ho siguin o no.
    Quan es comença a parlar massa de lleis i sistemes electorals jo ja tremolo. No pretenc ser un expert en la matèria, ni molt menys, però sempre hi he mostrat interès, i m'adono que abunda la desinformació i el tòpic quan s'aborda la qüestió.
    Per exemple, les famoses "llistes obertes", gairebé com un mantra, i intueixo que no se sap ben bé de què es parla, perquè es diu que seran la gran panacea per solucionar els mals del sistema de representació política.
    Molta gent desconeix que ja tenim llistes obertes per a l'elecció al Senat espanyol. Podem votar fins a tres candidats, els que volguem, no importa de quins partits.
    Què fa la gent? Votar els tres candidats d'una única llista, sense fixar-se en els noms, o pitjor encara: votar només el primer nom, de manera que sempre és el que té més possibilitats de sortir elegit, sense cap altre mèrit que estar situat primer per ordre alfabètic del cognom.
    Per exemple, la llei D'Hondt. Sempre es diu que és un sistema electoral injust. Doncs bé, no és cap sistema electoral, sinó una fórmula matemàtica per aplicar la mitjana més alta a l'hora de repartir en un sistema proporcional. I no és injust, al contrari, un sistema proporcional és el més just que hi ha.
    El que ocasiona la sobre-presentativitat d'uns partits per sobre d'uns altres és el nombre d'escons que s'adjudiquen a cada demarcació electoral.
    Aquesta és la mare dels ous: han de tenir més diputats (en relació a la seva població) les àrees més poc poblades o només els que els toquin?
    Sembla que comença a obrir-se pas com a proposta el sistema mixt alemany. Si no recordo malament, l'elector vota dues paperetes: una llista de partit per distribuir els diputats proporcionalment, i un candidat per a un districte uninominal.
    No dubto que l’existència de circumscripcions que escullen un sol representant fa que hi hagi una relació més directa dels candidats –i dels electes, esclar– amb els seus votants i que això augmenta el sentiment de proximitat de la política als interessos i les necessitats de la gent.
    Sens dubte, és positiu, però també cal tenir en compte el seu costat fosc: aquesta proximitat es transforma en una perillosa dependència.Per això, a tots aquells que tenen la missió de revisar la nostra llei electoral –amb l’ingenu error de creure que té a veure amb la DESAFECCIÓ–, els pregaria que busquin una solució que garanteixi que el bé comú, l’interès general, queden preservats com a objectiu principal de la tasca parlamentària i governamental.
    Al capdavall, sense bé comú, sense interès general, no hi ha res.

    ResponderEliminar
  2. Felicitats per la teva entrada a l'arena blocaire! Estàs convidat a venir a 'Blogs a Ona la Torre'. Si vols, aquest dimarts que ve a les 17:30. Que et sembla?

    ResponderEliminar
  3. Empezaré por el segundo comentario y discúlpame tafaner.Jordi el martes no puedo, vengo de viaje y no me puedo comprometer a llegar pero gracias.
    Tafaner gracias por tus reflexiones, en cuanto lo tenga terminado colgare mis puntos de vista sobre como puede funcionar un sistema mixto en un sistema multicameral a ver que os parece gracias.

    ResponderEliminar
  4. Ramon, porfa, cambia el fondo del blog, que aunque el tanatorio aun no funcione, queda bastante tetrico. Gracias

    ResponderEliminar

Free counter and web stats